fredag 1 augusti 2008

Samarbetsstrategi för Zambia

Sedan förra veckan har Sverige en ny samarbetsstrategi för Zambia, som gäller 2008-2011 (ersätter den tidigare landsstrategin). Det är Sida och UD som ligger bakom den, och bor man i Zambia är det intressant läsning. I korthet handlar den om vad sveriges bistånd, som ju kallas utvecklingssamarbete nu för tiden, till Zambia ska gå till och på vilket sätt samarbetet ska ske.

Enligt strategin är målet med biståndet att Zambias egen utvecklingsstrategi ska kunna genomföras på ett effektivt sätt. Den har i sin tur som mål att minska fattigdomen, stärka demokratin, stimulera tillväxt och nå millennieutvecklingsmålen. De sektorer Sverige väljer att arbeta inom är hälsa, jordbruk och energi. Dessutom har Sverige tre prioriteringar som handlar om att jämställdhet och kvinnors roll i utveckling, demokrati och mänskliga rättigheter samt miljö och klimat ska få genomslag i samarbetet.

Men det är i bilagan till strategin som de intressanta delarna finns. Bilagan är en utvärdering av den förra landsstrategin, skriven på förkortningstät biståndsengelska. Bland all den bakgrundsfakta som redovisas om Zambia fastnade jag speciellt för de här grejerna:
  • En tredjedel av statsbudgeten består av biståndspengar
  • Den årliga tillväxten på ca 5 % har inte nämnvärt förbättrat läget för den stora andelen fattiga i landet, mest eftersom pengarna stannar i den utlandsägda gruvnäringen.
  • BNP per capita har sjunkit stadigt i 30 år, men har nu börjat öka (senaste uppgiften är 692 USD, jämför t ex med Sveriges ca 30000 USD)
  • Av en befolkning på mer än 10 miljoner människor har knappt en halv miljon en formell anställning, den mycket större andel som jobbar utan formell anställning saknar de trygghetssystem som följer med formell anställning, och gynnas inte heller av de förbättringar i arbetsrätt som sker
  • Världsbanken har ett index som bygger på en "Doing Business Survey" där Zambia ligger på plats 102, vilket är bland de bästa länderna i Afrika


Jag kände inte till Gini-koefficienten tidigare, som är ett mått som används för att mäta hur jämlik inkomstfördelningen i ett land är, men läste på litet och tycker det är klart intressant. Enligt utvärderingen är Zambias Gini-koefficient 0,57, jämfört t ex med Sveriges 0,26. Om Gini är 0 äger alla exakt lika mycket, om Gini är 1 äger en person allt och de andra inget.

Liten extrainformation: "Det svenska stödet till befrielserörelserna i södra Afrika har givit Sverige en mycket stark position i regionen som helhet." - så står det på sidan 21 i strategin, och det kanske inte är ett påstående jag hade väntat mig i ett dokument från den borgerliga regeringen i Sverige.

Inga kommentarer: