
Jag var där på studiebesök idag, hur kul som helst att gå runt bland maskinerna, peta i smeten/degen eller vad sockermassan nu kallas och smaka på olika karameller. Miljön såg visserligen mer ut som en fabrik som tillverkar skruvmejslar, inte minst hygienen, men det var liksom "schysst" smuts, inte rutten smuts som i ett läskigt restaurangkök.
De första momenten i karamelltillverkningen var fascinerande manuella, när sockret kokat klart med nån glukoslösning och vänds ned på ett stort metallbord. Där knådas den av två män med värmetåliga handskar, samtidigt som de med en vanlig sked tillsätter litet färg från någon av de sex burkarna som står bredvid bordet, och sen häller i litet av det smakämne som just den här omgången ska ha.

Efter knådning, färg- och smaksättning lyfts godisfostret ner i maskinen på bilden nedan, där den trycks ut till en smal korv, som sedan klipps och formas till karameller. Efter litet kylning hälls karamellerna på en annan maskin, som packar dem individuellt i plast. N säljer sitt godis i halvkilospåsar till affärer och grossister, när det väl når konsumenterna är det oftast som enskilda karameller, sålda i de otaliga små stånden längs gatorna i hela städer och byar i hela landet.

För ungefär en månad sen var N och hans partner tvungna att hålla stängt i en vecka, eftersom det var brist på socker i Zambia. Som alltså är en stor producent av socker. Varför brist?
- För att det likaledes är brist på el, som därför rationeras, och utan el kan inte sockerodlarna förädla sina växter till de vita små kornen som N häller ner i sin kokare. Det är lätt att tjäna pengar i Zambia sa N, men det är lätt att förlora pengar i Zambia också, la han till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar