På grund av en sträng valutakontroll har afrikanska länder hittills varit relativt skyddade från finanskrisen. Däremot märks krisen på fallande priser på exportmarknaden, även om Afrikas ökande export till Kina och Indien gör fallet mjukt. Frågan är nu när krisen på allvar når Afrika.
När den globala finanskrisen väl blir mer kännbar så blir det kanske först i Sydafrika. Det tror Tony Twain, ekonom på oberoende ekonomiinstitutet Econometrix i Johannesburg.
– Sydafrika har den mest liberala ekonomin på den afrikanska kontinenten, men bankerna här har hittills varit skyddade från finanskrisens dominoeffekt, säger Tony Twain
Ironiskt nog så är det den för många investerare så illa omtyckta valutakontrollen som utgör det största skyddet.
Afrikanska ekonomier är mer eller mindre centralstyrda. Man vill att utländsk valuta ska stanna i landet och afrikanska banker investerar i stort sett inte alls utomlands.
Det största hotet i den nuvarande krisen är de fallande priserna på exportprodukter, som olja, järn och stål. I Sydafrika är importen redan i dag större än exporten. Fortsatt fallande priser och en fortsatt fallande valuta riskerar att ytterligare öka underskottet i finanserna.
För 20-30 år sedan var afrikanska länder mer beroende av export till USA och Västeuropa men i dag är man mer orienterade mot Kina och Indien och det kan vara Afrikas smala lycka.
– Marknaderna i Kina och Indien är internt drivna och beroende av import av cement, stål och koppar. Som det ser ut så är Kina och Indien mindre påverkade av den globala finanskrisen än USA och Västeuropa. Kina och Indien kommer inte att rädda allt, men det dämpar åtminstone fallet en smula, säger Tony Twain på Econometrix.
Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar